• Slider1
  • Slider2

rybik

Rybik

Rybiki cukrowe są wszędzie tam, gdzie jest człowiek. Te niewielkie, sięgające od 7 do 10 milimetrów, owady łatwo znaleźć w ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach, które przypominają im ich pierwotne środowisko – tropiki. Swoją nazwę zawdzięczają srebrzystemu niczym rybia łuska pancerzykowi i przypominającemu pływanie sposobowi poruszania się. Rybiki nie mają skrzydeł, ale natura wyposażyła je w długie, nitkowate czułki. Koniec ciała wieńczą trzy niewielkie szczecinki.

Jak na owady są stosunkowo długowieczne. Żyją, w zależności od warunków, od 2 do 8 lat. W tym czasie dojrzałe (minimum roczne) samiczki składają co roku od 2 do 20 małych, żółtych jajeczek. Rybiki aktywizują się nocą, bo nie przepadają za światłem. Stąd najczęściej można zobaczyć je, gdy - znienacka odsłonięte - uciekają w ciemny kąt.

Choć nie przenoszą groźnych dla człowieka chorób, są uznawane za szkodnika. Przede wszystkim ze względu na upodobania żywieniowe. Rybiki najchętniej zjadają skrobię (występującą m.in. w produktach zbożowych i ziemniaczanych), cukier, martwe owady i celulozę, czyli papier. Mogą przyczynić się więc do zniszczenia niejednego księgozbioru.

Ci, którzy mają dużo rybików, powinni spodziewać się też najazdu skorków i pająków – obydwa owady znane są bowiem z polowań na srebrzystego kuzyna.




ul. Daniłowskiego 16/32, 01-833 Warszawa
tel: +48538111172, email: biuro@zwalcz-szkodniki.pl