• Slider1
  • Slider2

mól spożywczy

Zdarza Ci się biec do jedzenia? A co jeśli jedzenie zaczyna biec do Ciebie? Gdy worek kaszy, mąki lub ciastek zaczyna żyć własnym życiem, to znak, że w Twojej spiżarni zamieszkał intruz – mól spożywczy.

Omacnica spichrzanka to ćma - niewielki nocny motyl, z rodziny omacnicowatych. Jej bliskimi kuzynami są inne znane szkodniki - omacnica prosowianka, barciak większy i mniejszy (oba znane szczególnie pszczelarzom), mklik mączny i mklik próchniczek.

Skrzydła typowej spichrzanki mają do dwóch centymetrów rozpiętości. Ubarwienie bywa różne: od żółtawego, przechodzącego w brudną czerwień, po ciemnoczerwone, poprzecinane szaroniebieskimi paskami. Ćmę niełatwo jednak spotkać, bo żyje dosyć krótko (do dwóch tygodni) i uaktywnia się jedynie nocą.

O obecności mola spożywczego w domu najłatwiej przekonują się ci, którzy spotkają jego larwy – tłuste, białe robaczki o brązowej głowie, osiągające do 7 milimetrów długości. Na te żarłoczne stworzenia najłatwiej natknąć się w ciemnych szafkach i spiżarniach. Bywają przyklejone do worka z mąką lub kaszą, ale bywają też – i to już gorszy scenariusz – w jego wnętrzu, gdzie wiją się pośród jedzenia, odbierając apetyt na cokolwiek. Larwy, które wykluły się z malutkich 5-milimetrowych jajeczek rozsiewanych przez ćmy w przyprawiających zawrót głowy ilościach (jeden motyl może złożyć do 400 jaj), żyją dosyć długo. Ich życie składa się z 5 faz, które łącznie mogą trwać od 28 do 288 dni. Wszystko zależy od warunków – im cieplej, tym szybciej dojrzewają, zamieniają się w motyle, składają nowe jaja i zdychają.

Spichrzanki mają bogate menu. Żerują zarówno w zbożu i jego przetworach, suszonych owocach i warzywach, jak i słodyczach i cukrze. Znaleźć je można także w torbach z orzechami i innymi nasionami.

Co ciekawe, w przeciwieństwie do mola włosienniczka, spichrzanki są dosyć odporne na wahania temperatur. Mogą przetrwać zarówno nagłe ochłodzenie (hibernują) jak i znaczne ocieplenie warunków. Giną dopiero w temperaturach niższych niż -15 stopni i wyższych niż 52 stopnie Celsjusza.




ul. Daniłowskiego 16/32, 01-833 Warszawa
tel: +48538111172, email: biuro@zwalcz-szkodniki.pl